Skolor skapar ny musik av gamla världshits i samarbete med ACE OF BASE

Skolor skapar ny musik av gamla världshits i samarbete med ACE OF BASE

Idag startar musiktävlingen ”HAPPY NATION RE-BORN”, där musiklärare från hela landet deltar tillsammans med sina elever. Tävlingen är ett samarbete med ACE OF BASE och går ut på att göra den bästa remixen av deras största hitlåtar från albumet Happy Nation. Albumet firar i år 25 års jubileum och är med sina 25 miljoner sålda exemplar världens mest sålda debutalbum. Tack vare det nationella skolprojektet Make Music Matter får eleverna via ett digitalt musikverktyg nu tillgång till originalljudfilerna från låtar som All That She Wants, The Sign och Happy Nation. Eleverna får sedan skapa kreativa musikaliska tolkningar av ACE OF BASE i egna musikproduktioner.

Tävlingen startar i februari och pågår fram till påsk. Därefter väljer en musikjury som består av ACE OF BASE och deras skivbolag ut ”Bästa remix”.

– Att låta eleverna arbeta med originalljudfilerna från några av världens största hits och göra egna musikaliska tolkningar av dessa är en fantastisk möjlighet, Eleverna får därigenom utveckla sin musikaliska kreativitet och ett entreprenöriellt förhållningssätt i inspirerande och autentiska lärmiljöer som liknar musikbranschen, säger initiativtagaren och projektledaren Göran Nikolausson, lärare vid Linnéuniversitetets musiklärarutbildning.

Inom ramen för tävlingen får eleverna också inblick i det som brukar kallas ”det svenska musikundret”, där samarbetet mellan ACE OF BASE och producenten Denniz Pop ledde fram till att kreativa musikentreprenörer etablerade Sverige i världstoppen inom populärmusik.

– Det var just Denniz Pop som producerade ACE OF BASE och startade Cheironstudion, där flera av världens mest kända låtskrivare och musikproducenter som Max Martin och Andreas Carlsson har lagt grunden till sina karriärer. Därför är det extra roligt att vinnarteamet i tävlingen tillsammans med Andreas Carlsson ska få färdigställa sin musikproduktion på samma mixerbord som en gång stod i Cheiron-studion. Man kan verkligen säga att cirkeln sluts, säger Göran Nikolausson.

Ulf Ekberg, en av medlemmarna i ACE OF BASE, säger så här om remix-tävlingen HAPPY NATION RE-BORN:

– När vi fick frågan om att delta i detta projekt så var det självklart att tacka ja. Om vår musik kan bidra till att stimulera elevers musikaliska kreativitet är det jätteroligt. Vi ser verkligen fram mot att följa detta och så småningom lyssna till elevernas tolkningar av våra låtar. Det ska bli jättespännande. Och vem vet, kanske kommer elevernas remixer att spelas i helt andra sammanhang framöver?

Tävlingen är en del av det nationella skolprojektet MAKE MUSIC MATTER, som är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Sveriges Kommuner och Landsting, musiktjänsten Soundtrap och Andreas Carlssons gymnasieskola Academy of Music and Business. Syftet med skolprojektet är att demokratisera musikundervisningen och ge alla elever möjlighet att utveckla sin musikaliska kreativitet genom digitala verktyg samt att utveckla ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap. Flera hundra musiklärare från hela landet deltar i projektet.